Δημοσιεύματα για την Ελληνική οργανοποιία και τους οργανοποιούς υπάρχουν ελάχιστα στον τύπο, περιοδικό και ημερήσιο. Και όταν αυτά υπάρχουν, συνήθως ο συντάκτης τους τα γράφει με μια διάθεση φολκλόρ, π.χ. αναφορά στα επαγγέλματα που σβήνουν. Λές και οι οργανοποιοί είναι σαν τους πεταλωτές αλόγων ή τους σαγματοποιούς που πλέον δεν υπάρχουν. Λες και δεν συνεχίζουν να κατασκευάζονται και να πουλιούνται χιλιάδες λαϊκά όργανα κάθε χρόνο, σε πείσμα της γκλαμουριάς και του life style που τα θέλει στη βιτρίνα ως μουσειακό είδος. Και ίσως τους είναι αδιανόητο ότι υπάρχουν στη χώρα μας κατασκευαστές με διεθνή αναγνώριση και αποδοχή από διεθνείς διάσημους σολίστες.

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Αναφέρουμε εδώ τρείς περιπτώσεις περιοδικών με συνεχή αναφορά στην οργανοποιία και τους οργανοποιούς.

1) Το διαδικτυακό περιοδικό TAR που το διευθύνει ο Νότης Μαυρουδής, έχει ειδική και διαρκή στήλη για την οργανοποιΐα και τους Έλληνες οργανοποιούς.

2) Το διαδικτυακό περιοδικό «Η Κλίκα» που είναι αποτέλεσμα μιας παρέας ανθρώπων που αφιερώνουν σημαντικό μέρος από τον προσωπικό τους χρόνο για να εκδίδουν αφιλοκερδώς, ένα περιοδικό υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής. Σε κάθε τεύχος του θα βρείτε σχετικά άρθρα και συνεντεύξεις με οργανοποιούς.

3) Το περιοδικό «Λαϊκό Τραγούδι«, με σειρά άρθρων του γύρω από το θέμα

Κάθε φορά που θα ανακαλύπτουμε κάποιο καινούργιο περιοδικό ή έστω μεμονωμένο δημοσίευμα θα το αναφέρουμε επίσης.

Advertisements