Σε προηγούμενο άρθρο ανέφερα το ηλεκτρονικό περιοδικό TAR (που διευθύνει ο Νότης Μαυρουδής), ως ένα περιοδικό στο οποίο υπάρχουν συστηματικές αναφορές στους οργανοποιούς και στην οργανοποιία, με άρθρα συνεντεύξεις κτλ.

Οι νεώτεροι ίσως δεν γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική έκδοση του TAR, είναι απλώς η φυσική εξέλιξη του έντυπου περιοδικού TAR που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 (1982-1986) και τελικά έκλεισε μετά την έκδοση μόλις 13 τευχών, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Από τις αρχές της έντυπης έκδοσης, υπήρχε συστηματική αναφορά στους οργανοποιούς.

tar_01_covertn.jpg

Παρόλο ότι ήμουν ένας από τους αναγνώστες της έντυπης έκδοσης και διατηρώ στο αρχείο μου όλα τα τεύχη, είναι πάντοτε δύσκολο και μερικές φορές αδύνατο να ψάχνει κανείς σε πατάρια, αποθήκες και υπόγεια όπου συνήθως στοιβάζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες περιοδικά και άλλα έντυπα για να εντοπίσει κάτι που θυμήθηκε ότι υπάρχει μέσα «σε κάποιο από αυτά». Είναι λοιπόν πολύ θετικό το ότι η διεύθυνση του TAR αποφάσισε και σκανάρισε όλα τα τεύχη της παλαιάς έντυπης έκδοσης και έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος παλαιός ή νέος αναγνώστης μπορεί πλέον να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά (http://www.tar.gr/content/content.php?category=131).

Ξεφυλλίζοντας τα περιεχόμενα και των 13 τευχών , εντόπισα τα παρακάτω άρθρα που νομίζω έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για κάθε άνθρωπο που ασχολείται έστω και λίγο με την οργανοποιία και τους οργανοποιούς.

1) Έλληνες Κατασκευαστές, TAR Τεύχος Νο 6 (σελίδες 50 έως 54)
Περιέχει συνεντεύξεις με τους κατασκευαστές κιθάρας Γιώργο Θωμόπουλο, Παύλο Γύπα, Λάζαρο Καβάση, Απόστολο Κακριδώνη, Γιώργο Θεοχάρη. Όλοι τότε νεαροί κατασκευαστές, σήμερα φτασμένοι και κάποιοι καταξιωμένοι διεθνώς.

Σημείωση: Ο Λάζαρος Καβάσης που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πιθανώς δεν ζει πλέον, είναι ανεψιός και συνεχιστής για κάποιο διάστημα του εργαστηρίου των αδελφών Παναγή, που όπως γνωρίζουμε υπήρξαν σημαντικοί οργανοποιοί.

2) Συνέντευξη του οργανοποιού Νίκου Ιωάννου στον Νότη Μαυρουδή, TAR Τεύχος Νο 7 (Σελίδες 54,55)

Ο κατασκευαστής κλασικής κιθάρας Νίκος Ιωάννου, ζει και δουλεύει στο Γούστμπορο της Αμερικής και μεταξύ των άλλων υπήρξε δάσκαλος του Παύλου Γύπα, πολύ σημαντικού σήμερα κατασκευαστή κλασικής κιθάρας με διεθνή αναγνώριση.

3) Φτιάξτη μόνος σου. Σειρά άρθρων του οργανοποιού Γιώργου Θωμόπουλου για την τεχνική της κατασκευής κλασικής κιθάρας

TAR Τεύχος Νο 8 (σελίδες 20,21)

TAR Τεύχος Νο 9 (σελίδες 42 έως 45)

TAR Τεύχος Νο 10 (σελίδες 52 έως 56)

TAR Τεύχος Νο 11 (σελίδες 53 έως 56)

4) Σύντομη γνωριμία με τον οργανοποιό Άλκη Ευθυμιάδη (Συνέντευξη στο Νότη Μαυρουδή), TAR Τεύχος Νο 12 (σελίδες 34,35)

Καλή ανάγνωση!!

Advertisements