Γιώργος Καρελλάς -Οργανοποιείον «Ιαπετός»

Λουκά Νίκα 14 Ψυρρή – Αθήνα

Ο οργανοποιός Γιώργος Καρελλάς γεννήθηκε το 1961 στο χωριό Αγριάνοι του Πάρνωνα. Σε ηλικία 15 ετών έφυγε από την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου άρχισε να ασχολείται με την οργανοποιία ως μαθητευόμενος στο οργανοποιείοτου θείου του Αργύρη Πρόκου στο Περιστέρι, ενώ παράλληλα συνέχισε το σχολείο με νυκτερινή φοίτηση. Εκείνη την εποχή ( 1977-1978 ) ο Α. Πρόκος ήταν συνεταίρος με τον γνωστό οργανοποιό Χαράλαμπο Κλεφτογιάννη. Στη συνέχεια βέβαια χώρισαν και έφτιαξε ο καθένας το δικό του εργαστήριο.
Στο εργαστήρι του θείου του έμεινε περίπου 15 χρόνια. Το 1992 αποφάσισε ότι ήταν έτοιμος να δημιουργήσει το δικό του εργαστήρι και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Ψυρρή, στην ίδια περιοχή που βρίσκεται και σήμερα.
Από το έτος 2000, παράλληλα με την ενεργή οργανοποιία ασχολείται και με την εκπαίδευση. Διδάσκει στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το γνωστικό αντικείμενο της «Κατασκευής & συντήρησης των λαϊκών οργάνων». Αρχικά η σχολή ανήκε στο ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου Ελλήνων οργανοποιών «ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ» και πρώτος πρόεδρός του. Τα όργανα που κατασκευάζει είναι κυρίως τα λαουτοειδή και ιδιαίτερα εκείνα της οικογένειας του μπουζουκιού (μπουζούκια, τζουράδες, μπαγλαμάδες), καθώς επίσης λαϊκές κιθάρες και λαούτα.

Βίντεο (στα γερμανικά) με τον οργανοποιό Γιώργο Καρελλά στο εργαστήριό του.

Βίντεο στο εργαστήριο του Γ. Καρελλά. Ένας πελάτης παίζει μπουζούκι που κατασκεύασε ο οργανοποιός.

Μπορείτε να δείτε μερικά ακόμα βίντεο (δυστυχώς χωρίς ήχο) στο site που διατηρεί ο Γ. Καρελλάς (κάνετε κλικ εδώ ).


Η ταπεινότητά μου με τον Γ. Καρελλά στο εργαστήριό του τον Ιούνιο του 2006