Δεν έχουμε και πολλές ευκαιρίες να βλέπουμε εκθέσεις κατασκευαστών οργάνων. Αντίθετα θα λέγαμε ότι μάλλον είναι πολύ σπάνιες. Έτσι την Κυριακή το απόγευμα 21/9/2008, επισκέφτηκα την «Έκθεση Ελληνικής Κλασσικής Κιθάρας» στο Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης». Στην έκθεση συμμετείχαν οι εξής εκθέτες – κατασκευαστές κλασσικής  κιθάρας:

1. Αποστολάτος Νίκος – Πάτρα
2. Βαρβούνης Αντώνης _ Αθήνα
3. Βασιλειάδης Βασίλης – Κοζάνη
4. Βουλαδάκης Χρήστος – Κόρινθος
5. Ευθυμίου  Νίκος – Αθήνα
6. Κουκουρίγκος Γιάννης και Τάσος – Σέρρες
7. Κούτσιαλης  Χαράλαμπος – Αθήνα
8. Λαζάρου Θεόφιλος
9. Λαζαρίδης Βασίλης _ Αθήνα
10. Μαυρίδης Κυριάκος – Αθήνα
11. Παλαιοδημόπουλος  Γιάννης – Θεσσαλονίκη

Αν κρίνω από την προσέλευση του κόσμου κατά την ώρα της επίσκεψής μου, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον του κοινού για τέτοιες εκθέσεις. Έτσι πιστεύω ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι και η έκθεση να πέτυχε απόλυτα του σκοπούς της.

Πολύς κόσμος, κυρίως μουσικοί κλασικής κιθάρας, αλλά και κόσμος που ενδιαφέρεται για την οργανοποιία γέμιζαν σχεδόν ασφυκτικά την αίθουσα της έκθεσης, που τελικά αποδείχτηκε  μικρή για μια τέτοια εκδήλωση. Ίσως ο χώρος μιας έκθεσης να μην προσφέρεται για την πλήρη αξιολόγηση των εκτιθέμενων οργάνων (λόγω της σχετικής φασαρίας που υπάρχει σε κάθε έκθεση), αλλά έστω και έτσι, όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν όλα τα όργανα και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή και να μιλήσουν με κατασκευαστές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Όπως είναι φυσικό οι συζητήσεις και τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν, τόσο μέσα στην αίθουσα, όσο και στον όμορφο κήπο του Μουσείου. Προσωπικά μου δόθηκε η ευκαιρία και η χαρά να ξανασυναντήσω οργανοποιούς που ήδη γνώριζα από επισκέψεις στα εργαστήριά τους, αλλά και να γνωρίσω τους υπόλοιπους, ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται στην επαρχία.

Μπράβο λοιπόν στο TAR για την πρωτοβουλία του, καθώς και στους Νικόλα Τσαφταρίδη και Γιάννη Κουκουρίγκο που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης. Ελπίζουμε η έκθεση να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός, ώστε του χρόνου να συμμετάσχουν όλοι οι κατασκευαστές κιθάρας στην χώρα μας.

Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες που δίνουν μια μικρή γεύση από την έκθεση και το κλίμα της.


Φωτογραφία ΚαΠα


Φωτογραφία ΚαΠα


Φωτογραφία ΚαΠα


Φωτογραφία ΚαΠα


Φωτογραφία ΚαΠα


Φωτογραφία ΚαΠα