Τσακιριάν Οννίκ (1931-1983)

Ο Οννίκ που ήταν ο μεγάλος γυιός του Αγκόπ, γεννήθηκε το 1931 και όπως είναι φυσικό, έμαθε την τέχνη του οργανοποιού πλάι στον πατέρα του.

Τη δεκαετία του 1950 ο Οννίκ παντρεύτηκε και αποφάσισε να  ανοίξει δικό του εργαστήριο. Στην αρχή δούλευε στο σπίτι του. Κατόπιν για περίπου 2 χρόνια είχε εργαστήριο στον Κορυδαλλό στην πλατεία Δαβάκη,  το οποίο στη συνέχεια το μετέφερε στο Αιγάλεω για άλλα δύο χρόνια περίπου. Στη συνέχεια για αρκετό χρονικό διάστημα έκλεισε το κατάστημα και εργάστηκε πάλι στο σπίτι του. Το 1960 άνοιξε το εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα με τον Κάρολο Τσακιριάν να συνεχίζει και αυτός την τέχνη του πατέρα του (Οννίκ) και του παππού του (Αγκόπ).

Ο Οννίκ Τσακιριάν θεωρείται από τους καλύτερους οργανοποιούς της εποχής του. Ο Χιώτης που έπαιζε αποκλειστικά με μπουζούκια των αδελφών Παναγή, κάποια εποχή στράφηκε στα όργανα του Οννίκ. Λέγεται ότι το μαύρο μπουζούκι που κρατάει ο Χιώτης σε κάποια κινηματογραφικά έργα της εποχής, είναι κατασκευής Οννίκ Τσακιριάν.

Αργότερα πήρε στο μαγαζί του και τον Γρηγόρη Κοβούσογλου, που ήταν ένας από τους τεχνίτες που είχαν δουλέψει στο εργαστήριο του πατέρα του. Ο Γρηγόρης Κοβουσιάδης ήταν πάρα πολύ καλός τεχνίτης που δούλευε κυρίως στο σπίτι του. Μάλιστα είχε φτιάξει ένα δεκάχορδο μπουζούκι στον αδελφό του Μάρκου, Αργύρη Βαμβακάρη.

Το Νοέμβριο του 1970, για οικογενειακούς λόγους, ο Οννίκ μεταναστεύει στην Αμερική. Στην αρχή πήγε στο Λος Άντζελες. Εκεί δούλεψε στο εργοστάσιο τις διάσημης εταιρείας κατασκευής μουσικών οργάνων «FENDER» για περίπου δυόμιση χρόνια. Η θητεία του στην Fender, εκτός από την μεγάλη εμπειρία στην οργανοποιία, του έδωσε και το δικαίωμα να αποκτήσει την περίφημη «πράσινη κάρτα» που με τη σειρά της του εξασφάλισε την άδεια παραμονής του στις ΗΠΑ. Ο Οννίκ όμως ήθελε το δικό του εργαστήριο. Έτσι μετά την απόκτηση της πράσινης κάρτας, μετακόμισε το 1973 στην Νέα Υόρκη, όπου στην Αστόρια έφτιαξε το νέο του εργαστήριο. Αργότερα στη Νέα Υόρκη πήγε και ο γυιός του Κάρολος για να σπουδάσει. Αλλά τελικά και αυτός ασχολήθηκε με την οργανοποιία, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του πατέρα του.

Το κατάστημα της Αθήνας το κράτησε η γυναίκα του και στο εργαστήριο δούλευε ο Γρηγόρης Κοβούσογλου. Ο Κοβούσογλου έμεινε στο εργαστήριο της Αθήνας μέχρι περίπου το 1990 (πέθανε το 2004).

Ο Οννίκ Τσακιριάν πέθανε πολύ νέος  στην Νέα Υόρκη στις 13-7-1983. Ήταν μόλις 52 ετών.

Τσακιριάν Αράμ (1945 – )

Ο Αράμ Τσακιριάν γεννήθηκε το 1945 στον Πειραιά. Ήταν ο μικρότερος γυιός του Αγκόπ Τσακιριάν (Ο μεγαλύτερος ήταν ο Όννικ και κατόπιν ήταν η αδελφή τους). Το όνομα Αράμ του το δώσανε προς τιμήν του θείου του Αράμ Παπαζιάν (σύζυγο της αδελφής του πατέρα του) ο οποίος είχε πεθάνει λίγο πριν από την γέννηση του Αράμ. Από τον Παπαζιάν είχε μάθει την τέχνη της οργανοποιίας ο Αγκόπ Τσακιριάν.

Παρόλο ότι Αράμ Τσακιριάν τελείωσε την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή,  δεν ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με το αντικείμενο των σπουδών του αφού από πολύ μικρός, τόσο από μεράκι όσο και από ανάγκη, εργάστηκε στο εργαστήριο του πατέρα του ο οποίος είχε πάθει εγκεφαλικό σε ηλικία 40 ετών. Την τέχνη την έμαθε βέβαια από τον πατέρα του.  Εκτός από τις ακαδημαϊκές σπουδές, σπούδασε επίσης και κιθάρα.

Γνώρισε όλους τους παλαιούς ρεμπέτες (όπως τον Μάρκο, τον Μπάτη, τον Μπαγιαντέρα κά). Πολλές φορές μάλιστα τους είχε επισκεφθεί στα σπίτι τους, μεταφέροντας ένα όργανο που είχαν μόλις αγοράσει ή είχαν αφήσει για επισκευή.

Όταν την δεκαετία του 1950 ο αδελφός του Όννικ έφυγε για να ανοίξει δικό του εργαστήριο, ο Αράμ έμεινε μαζί με τον πατέρα του στο εργαστήριο της οδού Φωκίωνος στον Περαιά το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα. Κάποια στιγμή απλώς μετακόμισε στο ακριβώς απέναντι κτίριο στον ίδιο δρόμο, γιατί το παλαιό εργαστήριο γκρεμίστηκε για να γίνει πάρκινγκ. Από το τέλος της δεκαετίας του 1960 ο Αράμ Τσακιριάν επέκτεινε τις δραστηριότητές του, δημιουργώντας ένα εμπορικό κατάστημα για μουσικά όργανα.

Η διεύθυνση του καταστήματος είναι:

Φωκίωνος 8, Πειραιάς

Τηλέφωνα: 2104124212 και 2104133545

Advertisements