Χθές το βράδυ ένας φίλος με ενημέρωσε ότι ο οργανοποιός Ισίδωρος Παπαδάμου (από τα ιδρυτικά μέλη του μουσικού σχήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές») έχει πλέον website στο Internet. Το site ονομάζεται www.trixordo.com και δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε τη δουλειά ενός ακόμα σημαντικού οργανοποιού, που έχει επιλέξει να ζει και να δημιουργεί σε ένα μικρό χωριό στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Στο site μπορεί κανείς να δει όλη την γκάμα των οργάνων που κατασκευάζει, με επίκεντρο βέβαια το τρίχορδο μπουζούκι.


Φωτογραφία Π.Καγιάφας (8-8-2006)

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Ισίδωρο Παπαδάμου στο εργαστήριό του στο Δρυμό Θεσσαλονίκης, το καλοκαίρι του 2006. Η συνάντηση μαζί του, μου είχε για μια ακόμα φορά επιβεβαιώσει την εντύπωση που είχα ήδη αποκομίσει από συναντήσεις μου με άλλους οργανοποιούς στη Βόρειο Ελλάδα, ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί, πολύ αξιόλογοι κατασκευαστές . Μερικοί μάλιστα από αυτούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ισίδωρο Παπαδάμου, δεν βρέθηκαν στην οργανοποιία αναζητώντας απλώς ένα επάγγελμα, αλλά η επιλογή τους αυτή είχε συνοδευτεί από εγκατάλειψη μιας άλλης έτοιμης καριέρας που είχε ως βάση την πανεπιστημιακή τους μόρφωση, που ήδη τους είχε εξασφαλίσει μια άνετη και «καθαρή» δουλειά. Έχω την γνώμη ότι από την επιλογή αυτή του Ι. Παπαδάμου, ωφελήθηκε περισσότερο η οργανοποιία, από ότι ο ίδιος ο οργανοποιός.


Φωτογραφία Π.Καγιάφας (8-8-2006)

Δεν έχει παρά να ρίξει κανείς μια ματιά στο σύντομο βιογραφικό του, για να πάρει μια ιδέα για την ποιότητα του ανθρώπου.
Αντιγράφω από το site www.trixordo.com :

» Ο Ισίδωρος Παπαδάμου γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη. Με την κατασκευή λαϊκών εγχόρδων ασχολείται από το 1983. Το 1973 αποφοίτησε από το Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την ιδιότητα αυτή εργάστηκε για 12 χρόνια σαν καθηγητής φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση.

Παράλληλα από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική αφιερωνόμενος αποκλειστικά στη μελέτη του ελληνικού ήχου. Από το 1967 περίπου σχημάτισαν με τον Αργύρη Μπακιρτζή τον πυρήνα του συγκροτήματος των ‘Χειμερινών Κολυμβητών’ και συμμετείχε ενεργά σε όλη την μέχρι τώρα δισκογραφική δουλειά της ομάδας [5 δίσκοι], καθώς και σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό[Γαλλία{Λυόν, Μασσαλία}, Αυστραλία].Το 1997 απεχώρησε από το συγκρότημα για να ασχοληθεί με την έκδοση του δικού του έργου. Γράφει ο ίδιος μουσική και στίχους από το 1973 και από το 1994 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 4 προσωπικούς δίσκους.

Παράλληλα, από το 1983, ασχολήθηκε με την τέχνη της οργανοποιίας, ως προέκταση των μουσικών του ανησυχιών. Μετά από 15 χρόνια πειραματικής-ερευνητικής δουλειάς έδωσε επαγγελματική διέξοδο στην πείρα που είχε συσσωρεύσει από την ενασχόληση όλων αυτών των χρόνων.

Στο εργαστήριό του κατασκευάζει όλα τα λαϊκά έγχορδα όργανα.Ο ίδιος έχει ενδιατρίψει στο παίξιμο του τρίχορδου κλασσικού ελληνικού μπουζουκιού. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με το παίξιμο και των υπολοίπων οργάνων της οικογένειας των λαουτοειδών (λαούτα, ταμπουράδες, τζουράδες, μπαγλαμάδες, μπουζουκομάνες, λαϊκά κιθαρόνια).»